Cursus Evolutionaire Gezondheidsleer

De meeste chronische aandoeningen zijn het gevolg van een mismatch tussen ons oude genoom en onze moderne leefomgeving. Alleen met kennis van de menselijke evolutie is het daarom mogelijk om interventieprogramma’s op te stellen die helpen bij de preventie en behandeling van veel chronische aandoeningen. Deze evolutionaire kennis en de bijbehorende vaardigheden verwerf je bij onze cursus Evolutionaire Gezondheidsleer.

Handelen met kennis van de menselijke evolutie

Ons genoom heeft zich ontwikkeld in een tijd dat we hoofdzakelijk als vissers-verzamelaars leefden. Onze huidige leefomgeving lijkt daar niet meer op: vandaag de dag hebben we te maken met een breed spectrum van antropogene factoren die een negatieve impact hebben op onze gezondheid. Bij deze cursus leer je al deze factoren begrijpen, verklaren en vertalen naar effectieve voedings- en bewegingsinterventies op maat.

Wat je leert

Je leert goed onderbouwde evolutionaire interventies opstellen voor mensen die lijden aan chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht, chronische lage rugpijn en chronische vermoeidheid. Bij de behandeling en preventie staan voeding, beweging en suppletie centraal.

 

  • Je weet de belangrijke antropogene factoren te identificeren die van belang zijn voor de ontwikkeling van de meeste chronische ziektebeelden;

  • Je begrijpt de interactie tussen genotype en fenotype en de klinische implicaties daarvan;

  • Je kunt jouw evolutionaire kennis aanwenden voor het succesvol behandelen van cliënten die lijden aan één of meer veelvoorkomende ziektebeelden, zoals overgewicht, chronische lage rugpijn en chronische vermoeidheid;

  • Je hebt kennis van de concepten hormese en xenohormese, de bijbehorende werkingsmechanismen en klinische toepassing;

  • Je stelt effectieve evolutionaire interventies op vanuit een basis van voeding, beweging en suppletie voor mensen die lijden aan chronische aandoeningen;

  • Je kent en begrijpt de werkingsmechanismen achter laaggradige ontstekingen die gebaseerd zijn op evolutionaire overlevingsstrategieën;

  • Je bent in staat om de kennis van energetische fysiologie, metabole reactiepaden en spieranatomie te integreren bij de behandeling van cliënten.

 

 

 

Wetenschappelijk onderbouwd

De cursussen en opleidingen van de Natura Foundation zijn gebaseerd op modern wetenschappelijk onderzoek en worden gegeven door ervaren docenten. De cursus Evolutionaire Gezondheidsleer wordt onder andere gegeven door cardioloog Remko Kuipers, de eerste doctor in de evolutionaire geneeskunde. Omdat onze docenten hun wetenschappelijke achtergrond en didactische vaardigheden combineren met jarenlange praktijkervaring en eigen onderzoek, kun je ervan uitgaan dat je niet alleen nieuwe kennis opdoet, maar vooral ook leert hoe je dit in de praktijk brengt.

Inzichten vanuit de klinische psycho-neuro-immunologie

Natura Foundation is de founder van klinische PNI. Belangrijk inzichten vanuit de psycho-neuro-immunologie worden ook gebruikt in de cursus Evolutionaire Gezondheidsleer. Naast nutritionele therapie, whole-food treatment, evolutiebiologie en antropologie leer je ook meer over de psycho-, neuro-, en immunologische achtergrond van hedendaagse aandoeningen. Bovendien doe je praktisch toepasbare kennis op van de werkingsmechanismen die de gezondheid beïnvloeden.

Doelgroep

De cursus is speciaal ontwikkeld voor  mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en evolutionaire interventieprogramma’s willen gaan inzetten binnen hun behandelingen, zoals natuurgeneeskundigen, osteopaten, diëtisten, artsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en psychologen.

 

Accreditatie

De cursus Evolutionaire Gezondheidsleer is geaccrediteerd door de beroepsverenigingen MBOG, KTNO, NVD, BBOW-APSO, NWP en VNT.

 

Duur van de cursus

6 dagen

 

Aanbeveling volgorde leerpad

De opleiding is opgedeeld in drie cursusmodules die je afzonderlijk van elkaar kunt volgen. Het is aan te bevelen te beginnen met de cursus Orthomoleculaire Voedingsleer. Vervolgens doe je Orthomoleculaire Gezondheidsleer en tot slot Evolutionaire Gezondheidsleer